Ten pomysł kiełkował we mnie od dłuższego czasu. A gdyby tak wspólnie zrobić przetwory? Kiedyś było to przekazywane z pokolenia na pokolenie, przy wspólnym stole, śmiejąc się, czy rozmawiając od serca, albo w skupieniu, delektując się aromatami i zapachami warzyw i owoców. Było to czymś naturalnym, a teraz jest trochę niezwykłym, ponieważ odchodzi od naszej codzienności. Wiem, że świat pędzi, a Ty biegniesz razem z nim. A może tak zatrzymasz się ze mną na chwilę i schowamy trochę lata do słoików?
Co będziemy robić?
Skorzystamy z tego co daje nam natura. Cześć składników zbierzemy własnoręcznie w lesie i na łące, a pozostałe, ekologiczne, świeże i najwyższej jakości surowce dostarczą nam zaprzyjaźnieni rolnicy. Niektóre owoce i warzywa zasuszymy, niektóre zapieczemy w piekarniku a niektóre ekspresowo schowamy do słoików, by wykorzystać je później w rozmaity sposób. Przekażę Wam wszystko co wiem na temat konfitur, dżemów, marmolad i różnych metod obróbki. Dodatkowo przygotuję dla Was skoroszyt z przepisami, w którym znajdziecie nową możliwość wykorzystania przetworów w nowych potrawach. W słoikach zamkniemy dodatkowo: piękne pachnące chwile, wspomnienia lata i poczucie, że robisz coś fajnego dla siebie.
co na Ciebie czeka?
/ warsztaty kulinarno-przetworowe
/ wyżywienie wegetariańskie i wegańskie
/ nocleg w komfortowych pokojach 1-2 osobowych
/ surowce z certyfikatem BIO i wszystkie akcesoria potrzebne do stworzenia przetworów
/ skoroszyt z przepisami przygotowanymi specjalnie na to wydarzenie
/ wycieczkę do gospodarstwa ekologicznego
/ stworzone przez siebie przetwory zabierzesz ze sobą do domu
Cena
1990 zł | za osobę
.
termin
26.06 – 2.07
dodatkowo
Zaproszę Cię również na wyjątkową wycieczkę do ekologicznego gospodarstwa, dzięki której poznasz ludzi, którzy mają ogromne serce i pasję do tego co robią, którzy wkładają ogromną pracę i niejednokrotnie mnóstwo poświęcenia, aby wytworzyć wysokiej jakości, ekologiczne jedzenie. Porozmawiamy z nimi, skosztujemy, a także zbierzemy własnoręcznie produkty, które trafią do słoików.
czy będę mieć czas na odpoczynek?
Nie mam wcale zamiaru zamykać Cię w kuchni na całe dnie – wręcz przeciwnie. Musimy nacieszyć się tym co na zewnątrz – tą przestrzenią, powietrzem i słońcem, hamakiem i leżakiem, widokiem pasących się koni i przytuleniem kota. Przetwory mają być dodatkiem do Twojego wypoczynku. Zadbam o to, aby nie wkradł się w tym czasie przesyt albo niedosyt warsztatowy. Natomiast jeśli w dowolnym momencie poczujesz, że chcesz iść w góry, albo poleżeć na łące – oczywiście zrób to!
O MNIE i o potoczkowych przetworach
Mam na imię Kasia i żyję w Potoczku – górskiej przygranicznej wiosce – już ponad 10 lat. To ja na co dzień gotuję w domu gościnnym u Lokusza, a kilka lat temu ukazała się moja książka Slow West Wege – kochaj i gotuj na całego. Nauczyłam się bacznie obserwować otaczającą mnie natura, a z czasem mój sen i aktywności, naturalnie dostosowały się do zmieniających się pór roku. Nauczyłam się dostrzegać, co w danym momencie ofiarowuje mi przyroda. Żyjąc tak blisko natury, człowiek bez przymusu, naturalnie chce schować do słoików te wszystkie kolory, zapachy i niesamowite smaki, które dostaje w danym momencie od przyrody. Przetwory stały się moją miłą codziennością, dlatego nie potrafię już bez nich się obejść. Wielu z Was zagląda do mojej kuchni z ciekawości dopytując co właśnie powstaje, ponieważ zapachy kazały wstać z fotela, zobaczyć i sprawdzić co tutaj się dzieje. Ten moment, gdy zachwycacie się nad smakiem dżemów, konfitur, soków czy ogórków kiszonych podczas śniadań, jest dla mnie pewnego rodzaju uskrzydleniem. Wkładam w te słoiki szacunek i miłość do jedzenia jak i wielką pasję.
chcę wziąć udział!
Aby wziąć udział w warsztatach napisz proszę maila na > ulokusza@gmail.com <
Potwierdzę wówczas wolne miejsce i prześlę dane do wpłaty.
Gwarancją rezerwacji miejsca jest wpłata 50% zadatku.
voucher
A może chcesz podarować komuś prezent w postaci vouchera na warsztaty? Skontaktuj się ze mną – przygotuję piękne zaproszenie.
dojazd
Miejsce, do którego Cię zapraszam położone jest z dala od pędzącego świata i nie dojeżdża tu komunikacja publiczna. Jeśli zdecydujesz się dotrzeć do nas pociągiem, a nie swoim samochodem, chętnie odbierzemy Cię z Międzylesia, czyli pobliskiego przygranicznego miasteczka.